» Anpassa webbplatsen   » Kontakta oss
Snapsvisor
Sök   •   # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö   •                                       
Du är här: Hem » Drinkar » Tillbehör » Garnering » Blåbär

Blåbär

Blåbärsris täcker stora delar av vår svenska mark. I takt med att blåbärsgranskogarna försvinner, förvinner dessvärre även blåbärrisen. Men det är långt kvar till blåbären löper risk för att bli utrotningshotade med tanke på att vi bara tar tillvara på cirka 5 % av skogens blåbär. Bären är desto viktigare för många djur som gillar de söta blåbären som föda. Björnen är en känd blåbärsälskare och har sällskap av grävlingar, rävar, tjäder, ripa, orre och andra småfåglar.

Blåbärets blåa färg kommer sig av den tunna ljusblå vaxhinna som skyddar bäret mot uttorkning. Det finns även blåbär som saknar denna hinna och som därför är blanksvarta. Dessa bär kallas för skomakarbär men de är fullt likvärdiga det vanliga blåbäret.

På sensommaren och hösten hittar du färska blåbär i livsmedelsbutiken, eller om du väljer att ge dig ut i skogen för att plocka dem själv. Annars finns de att köpa djupfrysta året runt. Blåbären används främst till desserter, tårtor, sylt och saft. De är jättegoda att ha i gröten och kan även användas som krydda i vinäger. Blåbär används också i drinkar som Blueberry Mojito och Blueberry Martini där dess färg sätter prägel på drinken!
Här hittar du drinkrecept som innehåller blåbär som garnering.

Drinkrecept innehållande blåbär:

» Crystal Cocktail (vodkadrinkar)
Vodka, De kuyper Bluesberry, Blåbär, Lila drink

Sök mer information om blåbär på: