» Anpassa webbplatsen   » Kontakta oss
Snapsvisor
Sök   •   # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö   •                                       
Du är här: Hem » Drinkar » Tillbehör » Juicer » Tomatjuice

Tomatjuice

Diskussionerna om tomat som bär, frukt eller grönsak har varit många. Tomaten är faktiskt ett bär, även om den botaniskt sett är en frukt och tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika. Tomaten har sitt ursprung i Peru i Sydamerika och tillhörde Inkafolkets kost. Den tros ha odlats sedan 700 f.Kr men kom till Norden först under 1600-talet. Den blev dock inte vanlig i matlagningen förrän efter första världskriget. Under en period var tomaten mytomspunnen. Många européer trodde att den var giftig medan andra såg den som ett afrodisiakum. På franska kallades tomaten för Pomme d'amour vilket betyder kärleksäpple.

Tomatens röda färg kommer sig av ämnet lykopenat som är en karotenoid. Lykopenat färgar också aprikoser, blodgrape och vattenmelon. Tomaten kan dock variera i både färg, form och storlek. Den minsta sorten kallas körsbärs- eller cocktailtomat och de allra största sorten kallas bifftomater. Halten C-vitamin varierar också beroende på sort och mognadsförhållande. Solmogna tomater anses vara de mest aromrika och nyttigaste.

I livsmedelsbutiken hittar du tomater i mången form. Där finns färska, konserverade och soltorkade. Tomater finns även som juice, pure och ketchup. Tomatjuicen är den form av tomater som förekommer i drinksammanhang.
Här hittar du drinkrecept som innehåller tomatjuice.

Drinkrecept innehållande tomatjuice:

» Bloody Maria (tequiladrinkar)
Tequila, Longdrink, Röd drink
» Bloody Mary (vodkadrinkar)
Vodka, Longdrink, Röd drink

Sök mer information om tomatjuice på: