» Anpassa webbplatsen   » Kontakta oss
Snapsvisor
Sök   •   # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö   •                                       
Du är här: Hem » Drinkar » Tillbehör » Starkvaror (sprit/vin/öl) » Ale

Ale

Det finns mängder av olika sorters Ale då det faktiskt är ett samlingsnamn för överjäst öl. Även öltyperna porter, stout och veteöl tillhör gruppen överjäst öl men särskiljs från den klassiska alen.

Alen kommer ursprungligen från England och det är också det engelska uttalet vi använder oss av när vi pratar om denna öltyp. Det överjästa ölet är äldre än den idag vanligt förekommande lagerölen. Enligt de gamla traditionerna skall vörten jäsas under högre temperatur vilket också ger alen dess komplexa smak. Normalt används malt av korn men även vete, råg och havre förekommer som malt.

De olika typerna av ale kan skilja sig ganska rejält men det finns några typer som är vanligare än andra. Bitter ale, eller pale ale som den också kallas, är den vanligaste aletypen i England och anses vara engelsmännens nationaldryck näst efter teet. I norra England är den mörkt kopparfärgade brown ale desto vanligare. Även Belgien har länge varit framträdande på alemarknaden. Deras mest berömda alesorter kallas för trappistöl och kännetecknas av en hög alkoholhalt, fyllig smak och stor doft- och smakkoncentration.
Här hittar du drinkrecept som innehåller ale.

Drinkrecept innehållande ale:

» Black and Tan (övriga drinkar)
Ale, Mörkt öl

Sök mer information om ale på: